Vándorportya – 2018.02.03-04

Hp képei Nuss képei

A hét végén, a hagyományos időpontban, azaz a vizsgaidőszak elmúltával, de a tavaszi szemeszter kezdete előtt, tartottuk meg az idei vándorportyát. Most nem mentünk messzire, csak ide a budai hegyekbe. A szállásunk egy kis erdészházban volt: az Ilona-lakban.
Szombaton hajnali 10-kor találkoztunk a Hűvösvölgyben és némi BKV-zás után nekieredtünk a latyakos, sáros útnak. Ám másfél kilóméter megtétele után átléptünk a bűvös határt, és onnantól frissen esett hóban lépkedtünk! A mocskos hétköznapokból kiemelkedtünk a tiszta régióba…

A házikót elérve megebédeltünk, és elkezdtük a befűtés műveletét, amiből elsőként a hideg kéményből visszajövő füstöt sikerült abszolválnunk. Majd lesétáltunk Budajenőre, ahol a helyi székely farsang indító eseményével kezdtük a kultúrprogramot. A „farsang farka” hatalmas karikás ostor-pattogtatással, beöltözött helyiek táncával kezdődött, miközben farsangi fánkot és forralt bort/teát is kaptunk, majd elindult a farsangi felvonulás, ami a kiszebábú elégetésével ért véget. De ezt már nem vártuk meg, mert elérve a Reisner pincészetet, betértünk egy borkóstolóra.
Úgy terveztük, hogy másfél óra alatt megismerkedünk a budai szőlővidék egyik családi pincészetének életével és termékeivel. Hát – nem sikerült… Ugyanis a pincészet gazdája, Klára, négy és fél órán át mesélt nekünk, családról, faluról, borokról, borkészítésről… és mi nem csak a szavait ittuk…(hanem töki pompost is ettünk!)  Erőst sötétedett, amikor a csillagos ég alatt elindultunk a szállásunk felé… Szűk másfél óra alatt „haza” is értünk.
Ennek örömére legott nekiálltunk közösen elkészíteni a tárkonyos pulykaragu levest. Miközben főt a vacsora, előkerültek a társasjátékok, de még aznap sikerült elkezdenünk az étkezést… Már vasárnap volt, amikor az esti ima után nyugovóra tértünk. Hála Botond többszöri felkelésének, és tűzre-rakásának, senki nem fázott, sőt….
Reggel, hajnali 9 felé keltünk fel, megreggeliztünk, majd a ház kitakarítása után megcéloztuk a nagykovácsi templomot. Mivel a balázs-áldás miatt pár perc késéssel kezdődött a mise, pontosak voltunk….
A portya befejezéseként beültünk a templom melletti cukrászdába, ki sima, ki francia krémesre, ki képviselő fánkra vagy somlóira.

Jövőre ugyanekkor újra ilyen programra lehet számítani – csak másik borvidéken. Mindenkit várunk – aki vállalja a próba-teljesítést.

Hp